Allmän information

 

 

Information in English

Gör det bästa av din studietid!

 

Vad roligt att du har hittat hit! Vi vill att just Du ska trivas under din studietid på Högskolan Dalarna. Vi anordnar olika typer av aktiviteter för att du ska få möjligheten att upptäcka regionen och skapa nya kontakter. Falun och Borlänge är två städer att ligga väldigt nära varann, vi uppmuntrar dig att inte vara rädd att korsa stadsgränsen (den är ändå osynlig). För att se de aktiviteter som är aktuella just nu, kolla under ”Aktiviteter”.

Om du är sugen på att upptäcka Dalarna på egen hand så har vi samlat lite tips till dig här nedan 😊

 

 

Ta dig runt i Dalarna

Om du vill åka buss:
https://www.dalatrafik.se/


Om du vill åka tåg:
http://www.sj.se

 

Utflyktsmål Borlänge

Vårt första tips är till den äventyrslystne! 80 meter under jord har du möjligheten utforska en spännande gruvmiljö. Det finns olika typer av guidade turer, enkla till mer avancerade. Du väljer själv vilken som passar just dig!
Äventyrsgruvan

Låter strutsäggskaka, nygrillad strutsburgare eller strutsglass som något för dig? På Sahlins struts kan du möta nutidens dinosaurier -strutsen! Håll utkik efter deras pubkvällar, det är någonting utöver det vanliga!
Sahlins struts

Sugen på natur? Frostbrunnsdalen är ett naturreservat bestående av en 1100 m lång och 20 m djup dal på Tunaslätten. Förkovra dig i denna sköna natur, drick vatten ur springkällan och avnjut sedan en fika på det mysiga caféet.
Frostbrunnsdalen

Ni har väl hört om att Gustav Vasa smet ut genom ett dass? Nu har du möjligheten att besöka den historiska platsen det sägs ska ha ägt rum på. Den ikoniska stugan är placerad på en vacker udde nära den osynliga gränsen mellan Falun och Borlänge.
Ornässtugan

Do you fancy some tea? Något du inte får missa är att besöka Murbo Annas Gårdsmejeri & Gårdsbutik. Boka in dig på en afternoon tea eller besök under deras öppettider.
Murboanna

Mer inspiration hittar du här:
https://www.visitdalarna.se/aktiviteter-borlange

 

Utflyktsmål Falun

Något du inte får missa är Carl Larsson gården utanför Falun i Sundborn. Detta var hemmet till den kända konstnären och hans fru Karin. Hemmet är otroligt välbevarat och vi rekommenderar dig starkt att gå på en guidad tur. Gör det här gärna till en heldagsutflykt så att du hinner njuta av de vackra omgivningarna i Sundborn. På gården finns det även cykeluthyrning.  
Carl Larsson Gården

Självklarheternas självklarhet är såklart Falu Gruva. Behöver ingen närmare beskrivning, det måste upplevas på plats. Ett tips från oss är att besöka Gjuthuset när du ändå är där. Det är ett väldigt populärt café.
Falu Gruva

Du behöver inte åka hela vägen till Sälen eller Norrland för att uppleva Hundspann. Boka in en tur och för den modige finns det även möjlighet att själv få köra hundspannet.
Below Zero Husky Tours

Samla ihop dina vänner och hyr en bastuflotte på Runn. Lika trevligt på vintern som på sommaren.
Sjösidan

Sugen på motion? Ta en cykeltur runt sjön Varpan (18km) och njut lite extra när du passerar genom Bergsmansgårdarna. Pricka in en varm dag och packa med badkläder och fika.
Varpan runt


Mer inspiration hittar du här:
https://www.visitdalarna.se/aktiviteter-falun

 

 Kvällsaktiviteter Borlänge

Skaka av tentastress med en 3 eller 5 kamp på O´learys Borlänge! De har ett stort aktivitetscentrum på Sveatorget i Borlänge centrum med bland annat bowling, shuffleboard, gamezone, VR och karaokerum. Vem tar hem vinsten i er studiegrupp eller i kompisgänget? (Obs. En del aktiviteter är tillfälligt avstängda på grund av pandemin, kontakta restaurangen för aktuell information).
O´learys Borlänge

På Cozmoz arena, bara ett stenkast utanför Borlänge centrum arrangerar Live long live konserter med välkända artister från framför allt den svenska musik- och stand-up scenen. Följ Live long live på sociala medier för att inte missa när dina favoritartister kommer till Borlänge!
Live long live

Vi utlovar skrattgaranti på stand-up klubben Flabben Comedy! De arrangerar stand-up kvällar på Borken Dreams som ligger precis bredvid tågstationen i Borlänge. Efter en tuff vecka finns det nog inget bättre än att gå på stand-up och skratta bort sina bekymmer, right? Hett tips är att hålla koll på kommande klubbkvällar på sociala medier.
Flabben Comedy

Vill du unna dig lite vardagslyx är bubbeltorsdagarna på Hermans Bistro en självklarhet! God mat och trevlig stämning varje torsdag. Självklart finns alkoholfritt alternativ.  
Hermans Bistro & Deli

Basta! Se närmare presentation under Nattliv Falun
Basta!

Äteriet har en klockren lösning om du vill laga en lyxig fredagsmiddag hemma men har begränsat med tid eller plats! De tillagar maten på plats i restaurangen, men det sista fixet lämnas till dig. Du får med dig en kasse som innehåller allt du behöver till en två eller trerätters middag som du färdigställer på nolltid. Kika in och se vad det har på menyn till den här fredagen!
Äteriet

På Borlänge centrums hemsida hittar du fler tips på trevliga ställen att besöka, allt på gångavstånd från Campus Borlänge!
Borlänge centrum

 

Kvällsaktiviteter Falun

Något du inte får missa är Heymakers! Heymakers erbjuder en uppsjö av olika aktiviteter: bowling, VR-spel, karaoke, shuffleboard, digital dart och biljard. Som om inte det var nog är det även en restaurang, bar och nattklubb. Håll koll på deras eventkalender, hit kommer nämligen artister från världens alla hörn!
Heymakers

Vill du vara utomhus men tycker det är alldeles för kallt? Då har vi en lösning för dig! Besök Bistro Le Parc för att spela Boule i en miljö som är skapad för att ge en utomhuskänsla. Tycker du det finns en pensionärsvarning på Boule? Ingen fara, det går att dricka gott och även spela shuffleboard.
Bistro Le Parc

Sugen på en enklare middag i cool världsarvsmiljö? Det kanske är lite litet, men det finns gott om ståplatser i baren, där du hittar öl som bryggs vägg i vägg. Menyn är liten men naggande god och det går att bli mätt, även på en studentbudget. När det är tillräckligt varmt öppnar uteserveringen som är rent ut sagt magisk. Har du tur bjuds det även på livemusik!
Spruthuset

För den som gillar att dansa så går det att hitta ett dansgolv längst in på O’learys. Men det är inte det enda som O’learys i Falun har att erbjuda. Här kan du även spela shuffleboard och håll koll på deras evenemang. Vissa söndagar brukar nämligen kända svenska komiker inta scenen.
O’learys Falun

Sugen på en tripp till Italien, men reskassan är inte vad den borde? No worries! I Falun (och Borlänge) finns den Instagramvänliga restaurangen Basta. Och vad menar vi med Instagamvänlig? Ägaren är arkitekt och jobbar med att inredning och belysning ska vara så fotovänlig som möjligt. Maten presenteras vackert och smakar utsökt! Bon Appetité!
Basta

 Falun är en restaurangtät stad och det finns massor av trevliga och bra restauranger, se till att besöka så många som du bara kan! Ett tips är att följa ”Centrala stadsrum” för att få den senaste informationen om ”Smaka på Falun”. Det är ett koncept där du köper ett eller flera häften med kuponger som under evenemanget växlas mot smakportioner hos de medverkande matställen som du väljer att besöka. Ett bra sätt att få prova många olika restauranger, fast på en mindre budget.

Fler restauranger i Falun
Centrala stadsrum Instagram

 

  

Utomhusaktiviteter Borlänge

Utförsåkning!
Ett av de mest populära skidcentret I närområdet är Romme Alpin som erbjuder 33 nedfarter. Studentkåren har en deal med Romme Alpin och under onsdagar är det studentrabatt. Kontakta kåren för att ta reda på mer.  
Romme alpin

Längdskidor!
Om du vill åka längdskidor i fjällmiljö kan vi rekommendera Gyllbergen. Det är fantastiskt fint! Om du däremot vill åka lite närmare Borlänge så finns det spår både i Bergebo och Mellsta.
Information om skidspår

Stränder!
När sommaren kommer, passa på att besöka någon av alla strander som Borlänge har att erbjuda.  
Lista på stränder i Borlänge

Vandring!
Besök naturreservatet Gyllbergen för att få en vandringsupplevelse i fjällmiljö! Om du inte har möjlighet att ta dig till Gyllbergen finns det även leder närmare stan.
Ladda ned appen Naturkartan för att hitta fler vandringsleder nära Borlänge.

Mer informationUtomhusaktiviteter Falun

Utförsåkning
Det finns totalt tre olika skidanläggningar I Falu Kommun. Den som är närmast stan är Källviksbacken. I Källviksbacken finns en av Sveriges roligaste och bästa parker (enligt deras hemsida), du kan lätt ta dig hit med buss. Utanför Falun finns även Svärdsjöliften som erbjuder fin utförsåkning. Det centret som är störst i Falu Kommun är Bjursås Skicenter med sina 21 nedfarter.  
Källviksbacken
Svärdsjöliften
Bjursås Skicenter

Längdskidsåkning
Det finns massor av ställen att åka längskidor I Falun. Det mest kända stället är såklart Lugnet. Men om du skräms av mördarbacken så kan du istället besöka någon av sjöarna Runn, Vällan eller Varpan. Stångtjärn och Pumpen erbjuder bra elljusspår om du vill åka på kvällen. För den som har bil rekommenderar vi ett besök till snösäkra Sörskog utanför Bjursås.
Information om skidspår

Stränder!
När sommaren kommer, se till att besöka någon av alla de stränder som Falun har att erbjuda. Den stranden som ligger närmast studentboende Bristsen är Bojsen Beach, här hittar du även volleybollnät. Du kanske frestas av ett dopp i Kålgårn, vilket är fullt möjligt, men det kan vara en bra idé att kolla så att vattnet är okej först. Om du är sugen på att bada i en tjärn så kan vi varmt rekommendera Stångtjärn, det är en kort cykeltur bort från Bristen.  
Lista på stränder i Falun

Hiking!
Om du gillar vandring så finns det gott om alternativ i Falun. Från Britsen är det enkelt att ta sig upp till Lugnet med alla dess leder. Ett tips från oss är att gå Vattnets väg. Det är trevliga miljöer och du får chansen att inhämta lite kunskap om världsarvet också. Ta gärna turen till Källslätten, det är otroligt vackert på våren och hösten! Ladda ned appen Naturkartan för att hitta fler vandringsleder nära Falun.
Mer information

Biking!
Cykling är stort I Dalarna och I Falun finns det 3 olika anläggningar; Lugnet, Källviksbacken och Bjursås. Men det går även såklart bra att cykla vid de spårcentraler som finns, Stångtjärn är väldigt populärt.  
More information

 

 

Kultur Borlänge

Art gallery
Borlänge Modern

 

Kultur Falun

Art gallery, Concert hall & Event arena
Magasinet

Theatre
Dalateatern

Orchestra
Dalasinfoniettan

 

Sportaktiviteter Borlänge

Maserhallen

Dalarna University Sports group
 Sportmästeriet Borlänge

 

Sportaktiviteter Falun
Lugnet sports arena
Lugnet

Dalarna University Sports group
Sportmästeriet Falun

 

 

Gym Borlänge

Friskis och Svettis finns nära Campus Borlänge
Friskis Borlänge

Ligger nära studentbostäderna Locus
Actic Borlänge

Må Bättre hittar ni inne i centrum
Må Bättre

Gyms Falun

Actic Britsarvet är gymmet som ligger närmast studentbostäderna Britsen
Actic Britsarvet

Avanti Sports club ligger nära studentbostäderna Tallen and Regementet
Avanti Sports club

Actic Lugnet ligger nära Campus Falun.
Actic Lugnet

Member 24 hittar du i stan och det är öppet dygnet runt.
Member 24

  

Allmänna länkar

Ett tips om ni ska åka på längre utflykter där ni behöver sova över, Svenska turistföreningen har många prisvärda boenden. Läs mer här:
Svenska turistföreningen 

Visit Dalarna - information om resmål inom Dalarna

Dalarnas Studentkår Festmästeriet Falun - Information om studentfester i Falun

Dalarnas Studentkår Festmästerit Borlänge - Information om studentfester i Borlänge

 

Sign in

Register

Genom att klicka på knappen godkänner du villkoren

Cancel

Forgot?